Congelarea este una din cele mai eficiente metode de prevenire a risipei alimentare. În așa fel, putem salva ușor alimentele care ar putea devenim deșeuri.
Una dintre principalele reguli ale procesului de congelare este ÎNSĂ pregătirea adecvată a alimentelor:
✅Dacă un aliment a fost preparat termic, trebuie să așteptăm ca acesta să se răcească, apoi îl porționăm și îl punem în pungi.
✅Fructele și legumele pot fi congelate întregi sau cubulețe. Trebuie să fim atenți să nu nimerească lichid atunci când le ambalăm.
✅Hrana tare (carne, legume, pâine etc.), care după decongelare se folosește pentru gătire, se recomandă să fie depozitată în pungi sau folie.
✅Hrana lichidă şi moale (sucuri, supe, umpluturi moi cu fructe) se depozitează în recipiente care asigură o închidere rezistentă, pentru a se evita vărsarea.
✅Și laptele poate fi congelat! Acesta se congelează în recipiente speciale pentru lichide la congelator sau în pungi pe care le închidem bine, dar este important să se lase spațiu suplimentar.
📝Bine de știut! Atât congelarea, cât și decongelarea trebuie făcute corect, altfel produsele se pot altera.
Pentru a afla mai multe informații despre ce este risipa alimentară și care sunt cele mai simple metode de prevenire a acesteia, vă invităm să consultați ghidul de prevenire a risipei de alimente realizat cu Kaufland Moldova.
Reamintim că în perioada 2022-2024 activitatea Băncii de Alimente este sprijinită de European Union in the Republic of Moldova în cadrul proiectului Parteneriate pentru servicii de cantină socială cofinanțat și implementat de AO CONCORDIA Proiecte Sociale Moldova, Keystone Moldova și Misiunea Socială „Diaconia”.