Pe data de 17 noiembrie, Banca de Alimente cu sprijinul Kaufland Moldova a organizat Atelierul de discuții „Produsele alimentare scoase din circuitul economic și păstrate în circuitul uman. Aspecte financiare, de legislație, modele de bune practici”.

Evenimentul, adresat în mod special companiilor din lanțul agro-alimentar, a reunit reprezentanți ai mediului de afaceri, sectorului nonprofit, autorități și experți în domeniu.

  • Cum poate fi o afacere sustenabilă și la capitolul pierderi și risipă de alimente?
  • În ce măsură cadrul normativ național susține mediul de afaceri în salvarea alimentelor?
  • De ce avem nevoie de o Bancă de Alimente (și) în Republica Moldova?
  • Care sunt beneficiile pe care le poate avea un agent economic care implementează practici inovative în domeniul prevenirii risipei de alimente și colaborează cu Banca de Alimente?

Au fost subiectele abordate pe parcursul atelierului, alături de speakerii: Igor Belei (președinte Banca de Alimente), Mariana Cușnir (deputat), Oleg Paraschiv (director Banca de Alimente), Veceslav Ioniță (expert economic) și Cristina Aramă (PR Manager Kaufland Moldova).

În deschiderea evenimentului, Mariana Rufa, gazda și Președinta Asociației Businessului European a menționat: „În Moldova au fost inițiate deja niște procese al căror scop e prevenirea risipei de alimente. Acest eveniment consolidează dialogul dintre actorii cheie, pune în discuție perspectivele și provocările în domeniu pentru a face cât mai eficiente acțiunile noastre comune și a da o nouă șansă alimentelor încă bune pentru consum”.

Igor Belei, președinte Banca de Alimente: „În anumite circumstanțe, produsele care au fost muncite de Dumneavoastră își pierd valoarea economică,  dar nu și cea de a hrăni oamenii. De aceea, avem nevoie de un asemenea dialog legat de subiectul prevenirii risipei de alimente. Intențiile în domeniu sunt nobile din partea tuturor actorilor implicați, dar au nevoie și de un cadru legal fidel.”

Mariana Cușnir, deputat: „Deși avem deja o lege în domeniul prevenirii risipei de alimente (Legea nr 299 din 3 noiembrie 2022) suntem în proces de realizare a cadrului regulator. E important că această lege să devină una lucrativă, de folos pentru toți actorii vizați, iar aceste forme de comunicare cu mediul de afaceri, studiile de caz, schimburile de experiență vor aduce doar plus-valoare mecanismului”.

Expertul economic Veaceslav Ioniță a prezentat în cadrul evenimentului o analiză a aspectelor financiare legată de risipa de alimente: „Risipa de alimente implică și risipa uriașă de resurse, în particular resurse financiare. E important, că atât mediul de afaceri, cât și consumatorii casnici să analizeze fenomenul în cifre, astfel ne putem da seama de amploarea problemei și de necesitatea unor acțiuni imediate. Mediul de afaceri are la îndemână câteva instrumente prin care poate reduce acest fenomen, dar unicul care le-ar permite păstrarea produselor în consumul uman este donarea lor către Banca de Alimente”.

Oleg Paraschiv, director Banca de Alimente: „Pe parcursul a doi ani și jumătate, Banca de Alimente a recuperat și distribuit peste 400 tone de produse alimentare. Din această cantitate au fost pregătite peste 800 mii porții de mincare pentru 6000 persoane care sunt asistate în serviciile sociale beneficiare ale Băncii. Acest  eveniment ne-a permis să mulțumim donatorilor actuali, să prezentăm bunele practice și să încurajăm alți agenți economici să se alăture demersului nostru.

Kaufland Moldova este primul și unicul retail care colaborează constant cu Banca de Alimente în ultimii 3 ani. Experiența comună este documentată și servește ca model de bune practici în domeniu.

Cristina Aramă, PR manager Kaufland Moldova: „Combaterea risipei de alimente este un pilon important în strategia Kaufland. Ne bucurăm că suntem de trei ani unicul retail partener a Băncii de Alimente, reușim să recuperăm mii de tone de produse și  desfășurăm o serie de proiecte de educație cu tematica „Mai puțină risipă, mai mult bine” .

Din acest motiv, salutăm astfel de evenimente de discuții și informare a mediului de afaceri din domeniul agro-alimentar privind modalitățile de gestionare, prevenire și combatere a risipei de alimente. De asemenea, aceasta reprezintă și un îndemn de a deveni partenerii Băncii de Alimente.”

La eveniment, au împărtășit experiența colaborării cu Banca de Alimente și echipe precum: Lactalis Alba, Brutăria Bardar.

Evenimentul face parte din acțiunile campaniei „Mai puțină risipă, mai mult Bine”, realizată de Banca de Alimente cu sprijinul Kaufland.

Organizatorii aduc mulțumiri gazdei evenimentului, doamnei Mariana Rufa, Președinta Asociației Businessului European, precum și asociațiilor de afaceri: Asociația Investitorilor Străini, Camerei de Comerț Americane și reprezentanților companiilor prezente la eveniment.

Context

⅓ dintre alimentele produse la nivel mondial nu ajung în consumul uman din cauza pierderilor și risipei de alimente. Deși la fiecare etapă se fac investiții mari de resurse de către agenții economici și consumatorii finali, multe dintre alimente oricum ajung să fie aruncate, în loc să hrănească oamenii.

Acest lucru se întâmplă în toate țările lumii,  la diferite etape din circuitul de viață al alimentelor: la producere/recoltare, procesare, ambalare sau transportare, în procesul de comercializare sau în gospodăria consumatorului final.

În cel mai recent Raport al Organizației Națiunilor Unite, se estimează că 931 de milioane de tone de mâncare au fost risipite la nivel mondial. Aproape două treimi au provenit din gospodării, iar un sfert din industria alimentară. Producerea și consumul responsabil  și preocuparea pentru prevenirea risipei de alimente sunt subiecte care capătă amploare inclusiv și în țara noastră. Fenomenul implică aspecte sociale, economice și de mediu, din acest motiv, solicită un dialog intersectorial.