Să respect oamenii care fac mâncarea, dar și fiecare aliment care ajunge pe masa mea sunt valori care mi-au fost cultivate în copilărie.
Mariana Roman are 33 de ani. Este manager logistic la Banca de Alimente din anul 2020. Experiența ei în echipă, calitățile personale și implicarea sufletistă zilnică sunt atributele care o fac specială și au puterea să (ne) inspire.
,,Mariana e primul operator al Băncii de Alimente din Moldova, în jurul căruia am construit procesul de recuperare și distribuție. Dăruirea ei pentru oamenii aflați în nevoie ne-a încurajat pe noi, echipa mare și fondatorii, să fim încrezători că Banca poate funcționa și aici, în țara noastră. Este foarte atentă la detalii și manifestă multă grijă față de relațiile cu donatorii și beneficiarii Băncii. Dacă uneori, mai treci seara pe lângă oficiul Băncii de Alimente și vezi lumina aprinsă, e pentru că Mariana face tot posibilul ca mâine, din ce recuperează Banca azi, să mănânce cât mai mulți oameni. Prin felul în care se implică, ne ajută să avem un mecanism logistic umanizat, care completează și împlinește activitatea făcută profesionist”, menționează Igor Belei, Președintele Băncii de Alimente.
A venit la Bancă acum patru ani, pe când acesta era doar un proiect al Diaconiei și număra puțini oameni în echipă. A fi manager logistic acum 4 ani însemna a te îngriji de relația cu donatorii de alimente, de identificarea și comunicarea cu ei, dar și a stabili legături cu beneficiarii de produse – serviciile sociale din toată țara.
E pasionată de gătit, tocmai de asta oamenii și alimentele au fost de la bun început atributele care au legat-o de misiunea Băncii de Alimente: „Gătitul înseamnă pentru mine relaxare și bucurie cu un final delicios. Cu siguranță, pasiunea e legată de mama mea, pentru că de mică stăteam lângă ea ca să văd ce gătește. Am crescut cu mâncare caldă gătită în casă”,povestește emoționată Mariana. „Să respect oamenii care fac mâncarea, dar și orice aliment care ajunge pe masa mea – acestea sunt valori care mi-au fost cultivate încă din copilărie.”
Cei 4 ani la Bancă au coincis cu perioada de pandemie, urmată de criza refugiaților în contextul războiului din Ucraina. Pentru Mariana și echipa Băncii, respectivele perturbări ale vieții de zi cu zi au solicitat un efort mare. Uneori, cu muncă peste program, alteori, cu lacrimi în ochi de la poveștile beneficiarilor pe care i-a întâlnit. A trăit cu mult optimism aceste etape la Bancă și relatează cu recunoștință situațiile în care a muncit aparent „sub presiunea crizei” pentru a ajuta.
„Cel mai mult mă emoționează vizitele pentru identificarea unor noi servicii beneficiare, mai cu seamă, Centrele de plasament pentru copii. Acolo găsim copiii cărora le lipsește dragostea și căldura familiei. Pe lângă aceasta, ei nu își permit o masă caldă, fructe și dulciuri, aparent ceva firesc și esențial pentru orice ființă umană. După fiecare vizită, ies de acolo cu un nod în gât pe care îl mai simt câteva zile. Îmi doresc ca prin ceea ce fac să schimb cumva în bine situația lor”, spune ea. „Și chiar ne reușește, cred eu”, zice zâmbind.
O zi de muncă obișnuită pentru Mariana înseamnă multe telefoane, multe alimente și mulți oameni. Asta îi solicită operativitate, energie și, desigur, grijă pentru relația pe care o construiește.
„În timp, multe dintre procesele logistice ale Băncii de Alimente din Moldova au fost digitalizate, acest lucru a facilitat anumite operații logistice”, ne povestește Mariana.
Chiar în momentul în care realizam interviul, era în procesul de gestionare a 4 tone de ceapă și 15 tone de prune 🙂 Fiecare kilogram, după părerea ei, reprezenta un mare dar – urma să hrănească câteva sute de oameni în cele peste 60 de servicii sociale beneficiare ale Băncii.
Am întrebat-o ce o face să mai poată un pic când nu mai poate, ce o motivează și îi aduce energie?
Zâmbește 🙂 „Cred că pozele primite din servicii unde beneficiarii savurează din produsele donate de Bancă. Unele dintre ele sunt incluse în meniul acestor oameni pentru prima dată. La fel, atunci când la finalul lunii calculăm kilogramele recuperate, donatorii noi, serviciile asistate, și numărul de porții de mâncare pregatite din aceste alimente – toate acestea mă bucură și mă fac să trăiesc un sentiment sincer de mândrie și recunoștință că sunt parte din acest lanț de bunătate. Ce îmi dă elan e că aceste cifre cresc lună de lună, an de an, deci e prețioasă misiunea pe care mi-am asumat-o.”
Astăzi Banca de Alimente din Moldova numără 15 angajați, 8 dintre ei sunt femei. „Chiar și Banca în sine e un cuvânt la feminin”, afirmă zâmbind Președintele Băncii, Igor Belei.