„Mai puțină risipă, mai mult BINE”. Lansarea campaniei naționale de prevenire a risipei de alimente ediția a 4-a

Peste o mie de elevi din țară vor deveni în acest an ambasadorii campaniei naționale de prevenire a risipei de alimente. Inițiativa aparține Băncii de Alimente, care lansează astăzi, în parteneriat cu Primăria Municipiului Chișinău și cu sprijinul Kaufland Moldova, o serie de acțiuni de informare și sensibilizare a societății cu genericul „Mai puțină risipă, mai mult Bine”.

Campania are ca scop sensibilizarea societății, agenților economici și autorităților publice, privind problema risipei alimentare. Astfel, acțiunile din proiect, oferă alternative pentru ca produsele alimentare să fie păstrate cât mai mult în circuitul uman, atât în familie, cât și în lanțul agro-alimentar, iar persoanele afectate de sărăcie și foame în Republica Moldova să poată beneficia de acces la alimente grație solidarității sociale.

Kaufland Moldova este primul retail din țară, partener al Băncii de Alimente. Prin acest angajament, compania încurajează consumul rațional de alimente și prevenirea foametei.

„Atunci când vorbim despre prevenirea risipei de alimente și a foametei nu e cu putință să reușim de unii singuri să facem schimbări mari. Doar în acest mod, prin efortul nostru zilnic, dar mai ales grație parteneriatelor, iată că an de an reușim să motivăm tot mai mulți adulți și copii să fie parte din schimbare, să contribuie prin propriile acțiuni la diminuarea acestor fenomene în Moldova”, a menționat Oleg PARASCHIV, Directorul Băncii de Alimente

Pentru al doilea an consecutiv, campania  include și o componentă puternică de educație despre reducerea risipei alimentare. Până la finele lunii noiembrie, în 10 instituții de învățământ din Chișinău, precum și la Bălți, Ungheni, Orhei va fi desfășurată o caravană a atelierelor de prevenire a risipei pentru elevii claselor primare. Activitățile vor fi realizate de către echipa de voluntari a proiectului „Ludobus” al Misiunii Sociale „Diaconia” și vor cuprinde prezentări interactive, jocuri și surprize pentru micii participanți.

Fiecare bibliotecă școlară implicată în campanie, precum și fiecare copil participant la cele 10 ateliere va primi câte un Ghid de prevenire a risipei realizat de Banca de Alimente cu sprijinul Kaufland Moldova. Ghidul va putea fi folosit atât ca resursă de informare pentru cadrele didactice la orele de dezvoltare personală, cât și ca  inspirație pentru părinții care vor să includă în familie,  în educația copiilor și subiectul consumului rațional și responsabil al produselor alimentare.

„Combaterea risipei alimentare reprezintă un pilon de bază în strategia noastră de business.

Ne asumăm această responsabilitate, astfel facem schimbări la nivel operațional prin reducerea prețului la produsele ce se apropie de data expirării, iar datorită sistemelor de gestionare automată evităm stocurile în exces. La nivel social, educăm angajații și clienții despre reducerea pierderilor de produse și ne implicăm activ în bunăstarea comunităților, alături de asociații neguvernamentale și Banca de Alimente, pentru a dona produsele care încă pot fi utilizate

Ne bucurăm că, și în acest an, avem o colaborare productivă cu Banca de Alimente, care ne permite să aducem soluții reale pentru problema risipei alimentare în Republica Moldova”, a menționat Cristina Aramă, PR manager Kaufland Moldova

Campania va culmina pe 25 noiembrie cu o colectă națională de produse alimentare alimentare în magazinele Kaufland din toată țara. Colecta va implica zeci de tineri voluntari, care vor transmite îndemnul la solidaritate și implicare pentru a hrăni adulții și copiii care se confruntă cu foamea și nu au acces la alimente. Grație solidarizării a mii de clienți Kaufland, la ediția din 2022, în cadrul colectei au fost adunate circa 3000 kg de produse. În urma acțiunii, alimentele colectate s-au transformat în porții de mâncare caldă pentru 3000 de beneficiari din 50 de servicii sociale partenere ale Băncii de Alimente.

Banca de Alimente este un mecanism inovator în Moldova, axat pe recuperarea produselor alimentare din lanțul agro-alimentar și redistribuire a acestor în servicii sociale care asistă oamenii afectați de foame. Până în prezent, Banca a recuperat cca 399 235 kg de alimente de la agenții economici din Moldova.

Din luna martie 2022, Banca este membru asociat al Federației Europene a Băncilor de Alimente. Echipa Băncii de Alimente a experimentat mecanismul de recuperare a produselor alimentare în premieră cu Kaufland, ca agent economic.  

Parcursul a fost analizat constant, documentat și reprezintă un model de bună practică.  

Alături de demersul de recuperare a alimentelor, Banca sprijină acțiunile de advocacy pentru îmbunătățirea cadrului legal național în vederea prevenirii risipei de alimente, promovează cultura respectului pentru mâncare și solidaritatea socială.

Scroll to Top