
O persoană moare de foame la fiecare 4 secunde
Criza foametei face ravagii la nivel mondial: numărul persoanelor care se confruntă cu foamete acută este de 345 de milioane, un număr dublu față de cel din 2019, aşa cum se confirmă şi pe Relief Web, un serviciu de informații umanitare furnizat de Biroul Organizației Națiunilor Unite pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA).
238 de organizații neguvernamentale au semnat o scrisoare deschisă prin care cer liderilor care s-au reunit la cea de-a 77-a Adunare Generală a ONU acțiuni imediate pentru eradicarea acestui fenomen. Documentul arată că organizațiile neguvernamentale sunt indignate de nivelul galopant al crizei alimentare și cuprinde propuneri concrete în creșterea accesului la alimente.
Mehanna Ahmed Ali El Jabaly de la Yemen Family Care Associationunul dintre semnatarii scrisorii:

Este îngrozitor, că, cu toată tehnologia din agricultură și tehnicile de recoltare astăzi, încă vorbim despre foamete în secolul 21. Nu este vorba despre o țară sau un continent și foamea nu are niciodată o singură cauză. Este vorba despre nedreptatea întreaga umanitate. Este extrem de dificil să vezi oameni suferind, în timp ce alții care împart aceeași planetă au hrană din belșug…
În ceea ce privește cauzele care au dus la actuala criză mondială a foametei, semnatarii susțin că de vină ar fi sărăcia, nedreptatea socială, schimbările climatice, șocurile economice, dar și inegalitatea de gen, efectele pandemiei de coronavirus, dar și efectele războiului din Ucraina și-au lăsat și ele amprenta asupra prețurilor la alimentele, dar și asupra costului vieții.
În întreaga lume, 50 de milioane de oameni sunt în pragul foametei în 45 de țări.
Nivelurile actuale ale foamei acute sunt de 345 de milioane; au fost 135 de milioane în 2019.
Scrisoarea deschisă, semnată de 238 de ONG-uri din 75 de țări, împreună cu recomandări de politici, poate fi vizualizată aici.
Sursa info: reliefweb.int/
Sursa imagine: trm.md/