Din anul 2019, la inițiativa Organizației Națiunilor Unite, pe 29 septembrie este marcată Ziua Mondială de Conștientizare privind Risipa și pierderile alimentare. Evenimentul a fost instituit cu implicarea Agenției Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) și Programul Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP) pentru a atrage atenția asupra necesității de a reduce pierderile și risipa de alimente și de a contribui la dezvoltarea durabilă.
În acest context, Banca de Alimente din Moldova, în calitate de membru al Federației Europene a Băncilor de Alimente și structură care promovează prevenirea risipei și a foamei în Moldova, vine cu un îndemn către consumatorii casnici și operatorii din domeniul agro-alimentar de solidarizare în combaterea acestor fenomene în țara noastră.
Prin conștientizarea consecințelor acestor fenomene, luarea de atitudine și schimbări în comportamentul fiecăruia putem preveni aruncarea alimentelor bune pentru consumul uman, iar acest lucru va avea un puternic impact economic, social și ecologic pentru prezent, dar mai cu seamă pentru viitor.
Câteva practici simple, dar sustenabile, pot ajuta fiecare familie să prevină risipa alimentelor și respectiv, să salveze banii plătiți pentru acestea:
1. Planificarea cumpărăturilor – un meniu și o listă de cumpărături scrisă vor preveni cumpărăturile în exces și achizițiile inutile
2. Utilizarea congelatorului pentru surplusul de alimente: astfel poate fi prelungită durata de viață a majorității tipurilor de alimente
3. Citirea corectă a etichetelor ne permite să cunoaștem termenii de valabilitate, dar și condițiile de păstrare specifice oricărui aliment
4. Calcularea porțiilor e o modalitate de a cumpăra și a găti fără excese
5. Valorificarea alimentelor rămase: bucățile de fructe sau legume, pâinea care nu mai e proaspătă sau cateva linguri de iart mai au puterea de a hrăni, dacă sunt folosite în rețete noi
6. Donarea alimentelor sau mâncării gătite: solidaritatea cu vecinii sau oamenii aflați în nevoie este un demers aflat la îndemâna oricui și poate fi o practică eficientă de diminuare a risipei, dar și de sprijin a unor oameni care nu au acces la alimente.
Agenții economici care operează în domeniul agro-alimentar, importă, produc, exportă sau comercializează alimente sunt îndemnați să devină partenerul Băncii de Alimente pentru a preveni aruncarea alimentelor deja muncite.
Banca are capacitatea logistică și expertiza necesară pentru preluarea, păstrarea și distribuția în siguranță a tuturor tipurilor de alimente. Acestea primesc o nouă viață odată ce ajung în serviciile sociale din toată țara unde oamenii nevoiași beneficiază de mese calde.
![](https://bancadealimente.md/wp-content/uploads/2024/09/DSC0572211-scaled.jpg)
![](https://bancadealimente.md/wp-content/uploads/2024/09/DSC0629811-1024x683.jpg)
![](https://bancadealimente.md/wp-content/uploads/2024/09/DSC0565511-1024x683.jpg)
Iată care sunt principalele avantaje pe care le asigură un parteneriat cu Banca de Alimente:
1. Oferă o soluție pentru situațiile în care compania e constrânsă să arunce produsele: nu mai trebuie să aloce timp, oameni și bani pentru a aplica metodele clasice de distrugere a alimentelor.
2. Asigură recuperarea rapidă, gratuită și în condiții de maximă siguranță a tuturor tipurilor de alimente. Banca de Alimente dispune și de toate actele necesare pentru ca acest proces să se desfășoare conform legislației naționale;
![](https://bancadealimente.md/wp-content/uploads/2024/09/DSC0591911-1024x683.jpg)
3. Plus valoarea oferită este faptul că dăm o nouă viață alimentelor: acestea rămân în circuitul uman grație parteneriatelor cu servicii sociale din toată țara. Astfel, produsele recuperate sunt folosite pentru a hrăni oamenii nevoiași, adulții și copiii care primesc o masă caldă în cantinele sociale.
Cifre importante legate de subiectul prevenirii pierderii și risipei de alimente:
- 1/3 dintre alimentele produse pentru consumul uman sunt aruncate anual la gunoi, în timp ce 733 de milioane de oameni suferă de foame la nivel global (Indice FAO)
- Hrana produsă, dar niciodată consumată ar fi suficientă pentru a hrăni 2 miliarde de oameni.
- 8% dintre gazele cu efect de seră sunt cauzate de deșeurile alimentare
- 1,05 miliarde de tone de alimente au fost irosite în gospodării, alimente, servicii și în comerțul cu amănuntul în 2022, echivalentul a 132 kg pe cap de locuitor. (UNEP,2024).
- În 2022 a fost adoptată pentru prima dată în Moldova Legea Nr. 299 din 3 noiembrie 2022 privind prevenirea pierderii și risipei de alimente
- Conform Expertului economic Veaceslav Ioniță, Idis Viitorul, în 2024 au fost risipite 71 de kg de alimente pe cap de locuitor, adica 180 mii tone de alimente, echivalentul a 3000 de vagoane marfare
- 40% din totalul risipei de alimente are loc în gospodării, 25% în sectorul de producere, tot 25% în sectorul procesării și 15% în sectorul commercial.
- În Republica Moldova, risipa și pierderile de alimente, în 2023, au fost de 19,2 miliarde de lei, cu 1,4 miliarde de lei mai mult decât în 2022. Din cele 19,2 miliarde de lei: 12 miliarde de lei a fost risipă de alimente, restul au fost pierderi de alimente. În 2023, din cele 19,2 miliarde de lei, 6,6 miliarde de lei au constituit produsele aruncate de către populație. Cu 500 de milioane de lei mai mult față de 2022 (https://ionita.md/2024/01/12/133-analize-economice-risipa-alimetara-si-cum-luptam-cu-ea/)
Despre Banca de Alimente din Republica Moldova
Băncile pentru Alimente sunt organizații non-profit, care colectează produsele donate de importatori, distribuitori sau retaileri. Obiectivul lor este ca alimentele și alte produse în surplus să nu fie irosite, ci să fie consumate de oamenii aflați în dificultate.
Banca de Alimente este prima organizație non-profit locală axată pe prevenirea risipei de alimente și a foamei. Din anul 2022 este membru asociat al Federației Europene a Băncilor de Alimente.
În 2023, organizația a colaborat cu 35 de agenți economici și a recuperat 124 de tone de alimente. Conform standardelor FEBA, e vorba de 248.960 de porții de mâncare oferite în 51 de servicii sociale beneficiare.
În prima jumatate a anului 2024, 25 de agenți economici din domeniul agro-alimentar au fost partenerii Băncii de Alimente, 17 dintre ei au colaborat pentru prima dată cu echipa noastră. Grație acestor parteneriate, am recuperat 𝟏𝟐𝟓.𝟐𝟑𝟗 de 𝐤𝐠 de produse alimentare, 𝐞𝐜𝐡𝐢𝐯𝐚𝐥𝐞𝐧𝐭𝐮𝐥 𝐚 𝟐𝟓𝟎.𝟒𝟕𝟖 𝐩𝐨𝐫𝐭̦𝐢𝐢 𝐝𝐞 𝐦𝐚̂𝐧𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐨𝐚𝐦𝐞𝐧𝐢𝐢 𝐧𝐞𝐯𝐨𝐢𝐚𝐬̦𝐢.
![](https://bancadealimente.md/wp-content/uploads/2024/08/DSC0582611-1024x683.jpg)
![](https://bancadealimente.md/wp-content/uploads/2024/08/DSC0654811-1024x683.jpg)
![](https://bancadealimente.md/wp-content/uploads/2024/09/DSC0564211-1024x683.jpg)
În perioada 2022-2024 activitatea Băncii de Alimente este sprijinită de European Union in the Republic of Moldova în cadrul proiectului Parteneriate pentru servicii de cantină socială cofinanțat și implementat de AO CONCORDIA Proiecte Sociale Moldova , Keystone Moldova și Misiunea Socială „Diaconia”.