Cca 45 % dintre fructele și legumele cultivate devin deșeuri, ca urmare a pierderilor sau risipei de alimente. Conform datelor FAO aceasta e categoria cea mai mare de hrană expusă riscului de a fi aruncată.

Am adunat aici câteva rețete simple pentru a te inspira, ca să arunci cât mai puține fructe și legume din bucătăria ta. E vorba de: supă cremă din legume, salată de paste sau cus-cus, ratatouille.

 SUPĂ-CREMĂ

Legumele care stau mult timp în frigider și încep  să devină deshidratate pot fi transformate în supă-cremă.

  • Îndepărtează aspectul mai puțin plăcut al legumelor și taie-le cubulețe mici.
  • Pune toate legumele la fiert.
  • După ce legumele au devenit moi, adică sunt fierte, lasă-le un pic să se răcorească.  

  • Folosește un blender-cană sau unul manual (la turații maxime) pentru a transforma legumele în cremă. Adaugă puțin ulei, sare după gust și verdeață. Poți servi supa-cremă cu crutoane și smântână.   

SALATĂ DE PASTE SAU DE CUSCUS

Legume care pot fi folosite: roșii, castraveți, ardei, ceapă și usturoi verzi, morcovi cruzi, măsline, salată verde, broccoli sau conopidă crude sau înăbușite.

  • Fierbeți pastele sau cuscus-ul în apă cu sare.
  • Scurgeți de apă și lăsați să se răcească puțin.
  • Tăiați legumele (mai mari pentru paste, mai mici pentru cuscus).
  • La 100g de paste sau cuscus gătite, puteți pune între 100g și 200g de legume.

  • Asezonați cu sare, piper, puțin ulei de măsline, puțin oțet balsamic sau lămâie, după gust. Aveți un fel de mâncare sănătoasă și sățioasă.

GHIVECI DE LEGUME (Ratatouille)

Legume care pot fi folosite: și aici posibilitățile sunt nelimitate, dar sunt recomandate în principiu legume cu un timp similar de gătire. Se face de obicei din morcovi, cartofi, vinete, dovlecei, ceapă, ardei și roșii. Puteți pune și ardei, diverse tipuri de fasole, usturoi, mazăre, ciuperci, porumb sau alte rădăcinoase. Dacă le adăugați către final, puteți folosi și broccoli sau conopidă.

  • Spălați, curățați și tăiați în bucăți potrivite legumele.
  • Adăugați ulei, apă, sare și roșii sau bulion și puneți totul într-o tavă adâncă sau o cratiță potrivită pentru cuptor.
  • Introduceți în cuptor, la foc mediu, până se înmoaie și se rumenesc legumele (45-60 min) și sunt gata.

Partea bună? Se poate pune și în borcane, pe care le puteți sigila și păstra pentru iarnă (sau pentru când nu aveți timp de gătit).

POFTĂ BUNĂ!

În perioada 2022 – 2024 activitatea Băncii de Alimente e sprijinită de Uniunea Europeană prin intermediul proiectului „Parteneriate pentru servicii de cantină socială”, cofinanțat și implementat Misiunea Socială „Diaconia”, AO CONCORDIA Proiecte Sociale Moldova, Keystone Moldova.

Surse foto: https://depozitulderetete.ro/supa-crema-de-legume/
https://corinaureche.ro/salata-greceasca-cu-cous-cous/
https://www.blondelish.com/retete/ghiveci-de-legume-cu-vinete-si-dovlecei-ratatouille/?lang=ro