ȘTIAȚI CĂ?
Lactatele sunt o altă categorie de alimente cu risc înalt de risipă? Este vorba despre cca 20% din volumul total de alimente care ajung la gunoi.

Printre motive sunt:

  • termenul scurt de valabilitate;
  • riscul crescut de alterare dacă a fost deteriorat ambalajul sau nu au fost respectate condițiile termice pentru păstrare;

Iată câteva recomandări care te pot inspira să salvezi la timp lactatele și desigur, banii investiți pentru cumpărarea lor:

Laptele

Trebuie păstrat întotdeauna la frigider. Însă, evită să-l pui în ușa frigiderului: aceasta e cea mai caldă parte și suferă cele mai multe fluctuații de temperatură.

Poți congela laptele în surplus înainte de expirare (cu refolosirea lui în termen de o lună) sau poți prepara: sosuri, clătite, copturi pentru a-l valorifica.

Cașcavalul

Cu cât cașcavalul e mai tare, cu atât durata lui de păstrare e mai lungă.

Lăsat în ambalajul original din plastic sau învelit strâns în plastic, acesta poate „transpira”, crescând riscul de alterare și apariție a mucegaiului.

Cașcavalul poate fi congelat pentru o perioadă de până la 2 luni. După acest proces, e recomandat să fie folosit la gătit, pentru că își pierde anumite proprietăți legate de aromă și gust. Poți valorifica mereu cașcavalul în sosuri.

Untul

Poate fi păstrat în frigider fie în ambalajul procurat, fie în alt ambalaj sigilat.

Acest produs poate fi congelat pentru o perioadă de până la 9 luni. Poți valorifica untul în copturi.

Tu cum crești durata de viață a lactatelor din bucătărie? Scrie-ne ca să inspirăm comunitatea celor care vor să reducă risipa de alimente.

Dacă ești un agent economic și ai un stoc de produse lactate cu risc de a nu fi comercializate la timp, noi le putem recupera. Avem toată logistică necesară: 061 012 004

În perioada 2022 – 2024 activitatea Băncii de Alimente e sprijinită de Uniunea Europeană prin intermediul proiectului „Parteneriate pentru servicii de cantină socială”, cofinanțat și implementat Misiunea Socială „Diaconia”, AO CONCORDIA Proiecte Sociale Moldova, Keystone Moldova.

Surse foto:

  • https://fidesco.md/ro/produsele-lactate/
  • https://www.ziarulnational.md/cat-de-sanatos-este-untul/
  • https://agrointel.ro/226859/fost-subsecretar-in-ministerul-agriculturii-laptele-de-vaca-este-cancerigen/