Ce este risipa de alimente?

Risipa de produse alimentare este o problemă globală.

În jur de-o treime din toate produsele alimentare ajung la coșul de gunoi sau sunt utilizate inutil, în timp ce mii de persoane nevoiașe sunt în pragul sărăciei și nu-și pot asigura hrana zilnică. Risipa alimentară este o problemă, care generează efecte negative, atât economic, cât social.

În ţările dezvoltate, precum Belgia, Franţa şi Italia risipa alimentară a devenit ilegală și există prescripții specifice care impun amenzi substanţiale și chiar pedepse cu închisoarea pentru cei care nu se conformează.

În România problema risipei alimentare este gestionată de Ministerul Agriculturii si Dezvoltării Regionale, respectiv este implicată în mediatizarea și promovarea anumitor comportamente ale actorilor responsabili de domeniul alimentar.

În UE, subiectul dat este la o etapă relativ începătoare, deocamdată nu există reglementări specifice combaterii risipei alimentare, accentul este pus pe motivaţiile economice si responsabilitatea tuturor celor implicaţi, inclusiv a consumatorilor.

Ceea ce ține de Republica Moldova, este de menționat faptul că Ministerul Economiei și Infrastructurii a inițiat un proiect de legi cu privire la diminuarea risipei alimentare, care din păcate este doar la etapa de dezbatere.

Iniţiativa MEI este cert binevenită pentru sănătatea publică, iar implementarea adecvată ar putea să rezolve și unele probleme legate de protecţia mediului (mâncarea elimină metan la descompunere), de ordin social (combaterea sărăciei) sau economice (încurajarea competiţiei). Însă în condiţiile lipsei de transparenţă si controlului ineficient din partea structurilor de stat, asupra proiectului predomină o serie de riscuri.

Risipa de alimente constituie totalitatea alimentelor fabricate pentru consumul uman, care se pierd sau sunt aruncate/irosite, de la locul de producție, până ajung în farfuria noastră.

Așadar, risipa de produse constituie o problemă tot mai des abordată, dar în continuare insuficient înțeleasă, care produce consecințe esențiale pentru societate.

Scroll to Top