În perioada 17-20 septembrie, o parte din echipa Băncii de Alimente a realizat o vizită de documentare în Italia. Acțiunea a fost sprijinită de Uniunea Europeană în cadrul proiectului Parteneriate pentru servicii de cantină incluzive și durabile. Alături de membrii echipei Băncii, din delegație au făcut parte: reprezentanți ai structurilor guvernamentale, ai sectorului de afaceri din Republica Moldova, precum și parteneri de proiect.

Oleg Paraschiv, directorul Băncii de Alimente: „Pe parcursul vizitei, am avut întâlniri cu mai mulți specialiști implicați direct în procesul de prevenire a risipei de alimente în Italia, e vorba atât de reprezentanți ai structurilor de stat, dar și non profit cu experiență în domeniu.

De asemenea, ne-am familiarizat cu modele de bune practici care au impact în prevenirea risipei și pierderilor de alimente. Avem certitudinea că, acest demers, va facilita elaborarea cadrului normativ conex al Legii privind prevenirea pierderii și risipei alimentare intrată în vigoare în Republica Moldova pe 25 mai 2023.

Întâlnirile din prima zi a vizitei le-au oferit participanților prilejul să studieze mecanismul de reglementare fiscală a prevenirii pierderilor și risipei de alimente: din perspectiva structurilor de stat (ex. Agenția de plăți din Italia) și din perspectiva practică de implementare, grație vizitării Băncii de Alimente Lazio.

În cea de a doua zi, delegația s-a familiarizat cu proiectul #Siticibo. Este vorba despre un serviciu care presupune recuperarea alimentelor gătite, dar și produselor de patiserie perfect intacte și neservite din cantinele școlare sau ale companiilor, hoteluri, restaurante. Grație unei rețele logistice experimentate și echipelor de voluntari, acestea sunt distribuite în serviciile sociale și hrănesc oamenii nevoiași.

Echipa din proiect a relatat despre aspectele sanitare și de legislație ale unei asemenea inițiative și parcursul de implementare. În cadrul  Siticibo Tours- colegii noștri au parcurs împreună traseul recuperării și distribuției alimentelor, vizitând un magazin, dar și o cantină socială.

În cea de a treia zi a vizitei de documentare în Italia, delegația s-a întâlnit cu Dl Antonio Sorice Director al Departamentului Veterinar în cadrul Agenției pentru Protecția Sănătății din Bergamo. Subiectul întâlnirii a fost legat de normele igienico-sanitare privind donațiile de produse. 

Organizarea acestei vizite a fost sprijinită de European Union in the Republic of Moldova în cadrul proiectului Parteneriate pentru servicii de cantină socială cofinanțat și implementat de AO CONCORDIA Proiecte Sociale Moldova, Keystone Moldova, Misiunea Socială „Diaconia”.