În 2020, Ziua Mondială a Alimentației înregistrează cea de-a 75-a aniversare!

Peste 150 de ţări, inclusiv și Republica Moldova, marchează astăzi Ziua Mondială a Alimentaţiei, declarată de către Adunarea Generală a ONU.

Această zi, are drept scop creşterea gradului de conştientizare publică asupra problemelor privind alimentaţia şi consolidarea solidarităţii în lupta împotriva foametei, a malnutriţiei şi a sărăciei.

Risipa de alimente este o problemă mondială care a căpătat o importanță din ce în ce mai mare, iar alimentația  este o nevoie fundamentală a omului și o condiție necesară supraviețuirii. Deși Moldova este o țară agricolă, mii de oameni nu-și pot permite o masă caldă.

Îți reamintim că #BancadeAlimente colectează și distribuie produsele alimentare scoase din circuit către diverse servicii sociale, așa încât să poată beneficia de un prânz persoanele aflate la limita scandenței.

Dacă faci parte dintr-o echipă care distribuie, colectează sau produce alimente, contactează-ne pentru a stabili un parteneriat cu Banca de Alimente.

Pentru a adopta un comportament responsabil în familia ta, te îndemnăm să:

  • Planifică cumpărăturile, gătește acasă și cumpără în cantități rezonabile;
  • Nu merge la supermarket atunci când îți este foame, un stomac înfometat te va determina să cumperi mai mult decât ai nevoie;
  • Nu cumpăra produse din motiv că sunt la promoție, procură-le doar dacă le vei și consuma;
  • Depozitează corect produsele în frigider pentru a le putea consuma înainte ca acestea să se degradeze;
  • Pune întotdeauna produsele mai vechi în față, iar cele noi în spate și consumă-le în această ordine;
  • Congelează produsele pe care nu reușești să le consumi;
  • Crează-ți un regim alimentar echilibrat și variat respectând orarul meselor, optând pentru alimente bogate în fibre;

Fiecare dintre noi poate contribui la creșterea cererii produselor alimentare sănătoase și sigure, la reducerea risipei de alimente, susținerea producătorilor și promovarea comportamentelor alimentare sănătoase.

Decizia de a marca Ziua mondială a alimentației la 16 octombrie a fost luată în cadrul celei de-a XX-a sesiune a Organizației pentru Alimentație şi Agricultură a Națiunilor Unite (FAO), care s-a desfășurat la Roma, în perioada 10-28 noiembrie 1979, data de 16 octombrie reprezentând și ziua înființării FAO în anul 1945, la Quebec.