Pâinea e alimentul pe care îl cumpărăm cel mai frecvent și în top pe lista celor care se risipesc cu uşurinţă în aproape toate bucătăriile.
Preocupați de prevenirea risipei de alimente, am selectat aici câteva rețete simple prin care poți valorifica pâinea înainte ca ea să ajungă la gunoi. Fie că o congelezi sau alegi să pregătești ceva din ea, ghidează-te și de un vers pe care cu siguranță îl știi din copilărie: „Să nu arunci copile pâinica jos nicicând, căci undeva departe plânge un copil flămând”

Banca de Alimente recomandă:

CRUTOANE

 • Taie pâinea în cuburi cu latura de aproximativ 1 centimetru.
 • Stropeşte cuburile de pâine cu 2-3 linguri de  ulei (de preferabil de măsline), puţină sare şi piper negru proaspăt măcinat. Opţional, poţi amesteca uleiul cu un căţel de usturoi făcut pastă cu ajutorul latului de la cuţit pe tocător.
 • Pune cuburile pe hârtie de copt într-o tavă şi introdu-le în cuptorul încălzit la 170 de grade (temperatură medie) pentru 8-10 minute.
 • Scutură tava din când în când pentru a se pătrunde uniform. Lasă-le să se răcească şi păstrează-le într-o pungă până la servire.
 • Le poţi servi cu supe creme sau chiar pentru a adăuga consistenţă unei salate.

PESMET

 • Taie pâinea felii şi pune-o pe un şervet uscat sau pe o tavă pe un dulap din bucătărie pentru câteva zile (cam o săptămână) până se deshidratează complet.
 • Când este perfect uscată (trebuie să fie uscată, casantă şi sfărâmicioasă), bagă pâinea în blender sau mixerul de bucătărie şi piseaz-o mărunt.
 • Se poate obţine şi manual, prin presarea cu un corp dur într-un şervet de bucătărie curat.
 • Păstrează pesmetul într-un borcan bine închis pentru a nu se umezi.

Ce poţi face cu pesmetul? Îl poţi utiliza ca atare în:

Poţi să-l utilizezi pentru îngroşarea supelor sau să realizezi un sos. Adaugă-l sosului verde de pătrunjel pentru a obţine mai multă consistenţă. Sau aromează-l cu pudră de usturoi şi pătrunjel tocat şi presară-l peste reţetele gratinate pentru a le da un plus crocant.

CHIFTELE

Din carne roşie sau de pasăre, reuşita chiftelelor este  direct legată de existenţa unor felii de pâine veche.

PANZANELLA

Poţi încerca o salată toscană. Adaugă bucăţi rupte de pâine în salată, alături de roşii, castraveţi, ceapă şi măsline, ideal şi câteva frunze de busuioc. Stropeşte totul cu ulei de măsline şi oţet din vin sau zeamă de lămâie. Pâinea o să absoarbă tot ce are mai bun această salată şi îi va da consistenţă.

Trucuri în bucătărie:

 • Ține pâinea sub apă până când coaja începe să se înmoaie puțin. Pune-o într-o tava si las-o timp de câteva minute într-un cuptor fierbinte, la 150 de grade. În acest fel, vei obține o pâine cu o coaja crocanta, dar cu un miez pufos.
 • O felie de pâine veche pusă în compartimentul de legume din frigider absoarbe umezeala și păstrează legumele proaspete. Te sfătuim doar să schimbi felia de pâine cel puțin o dată la două zile.
 • În timp ce pâinea ar trebui să fie congelată cât mai repede posibil, este nevoie de timp pentru a o dezgheța. Îți recomandăm să o lași să se dezghețe încet peste noapte la temperatura camerei. În niciun caz nu se recomandă dezghețarea pâinii la cuptor. Acest lucru face ca pâinea să se usuce în mod inutil și să fie în mod corespunzător tare.

‼️ Dacă ești agent economic și ai o cantitate mai mare de banane contactează-ne. Noi vom asigura distribuția acesteia către servicii sociale ce asistă pentru oamenii afectați de foame: 060 733 300

Acest conținut e realizat cu sprijinul Uniunii Europene în cadrul proiectului Parteneriate pentru servicii de cantină socială.

Surse web: foodstory.ro, traiesteieftin.ro