Astăzi, 23 iulie, Misiunea Socială “Diaconia” lansează prima Bancă de Alimente din Republica Moldova.

În cadrul acestui proiect se vor colecta, depozita şi distribui către persoanele și familiile sărace, organizații nonguvernamentale, cantine și centre sociale produse alimentare scoase din circuitul comercial (cu ambalaj deteriorat sau aproape de data scadenței).

Produsele se vor recupera de la firme, agenți economici și producători angro-alimentari și vor fi distribuite în termen către beneficiarii finali.

La fel, proiectul are scopul de a promova problema risipei de alimente, respectul pentru mâncare, resursele economice și mediul înconjurător.

Igor Belei, directorul Misiunea Socială “Diaconia”: Republica Moldova este una dintre cele mai sărace țări cu o rată mare a oamenilor care trăiesc la limita existenței, oameni pentru care Diaconia depune mult efort, împreună cu toți voluntarii.  Banca de Alimente își propune să rezolve o problemă aparent simplă, dar care afectează mii de oameni – foamea. Deși suntem într-o țară agricolă, avem copii afectați de malnutriție și bătrâni care cu greu își pot permite o masă caldă zilnic.

Echipa noastră este într-un proces firesc de a identifica modalități de utilizare a resurselor locale. Așa cum, vedem o abundență de resurse neutilizate din care ar putea fi minimalizate efectele sărăciei.

La fel, ne propunem să lucrăm cu autoritățile pentru favorizarea mecanismului de donației, prin facilitarea fiscală, măsuri de încurajare a donației în detrementul și prevenirea risipei alimentare.”

Acest proiect:

  • va sprijini serviciile sociale care cu greu fac față costurilor zilnice;
  • va oferi o nouă viață produselor care riscă să devină deșeuri;
  • își va asuma responsabilitatea pentru: preluarea, gestionarea și distribuția produselor.

Experiența de peste 10 ani în recuperarea și gestionarea produselor alimentare, organizarea celei mai mari campanii naționale de colectare a produselor neperisabile “Masa Bucuriei”,  asistarea oamenilor flămânzi și aflați la limita existenței,  dar și responsabilitatea socială corporativă a determinat echipa Diaconiei să lanseze Banca de Alimente, un mecanism arhicunoscut la nivel mondial.